לקבוע יעדים מספריים להפחתת שיעור העוני.

שיתוף ב email
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב twitter
שיתוף ב facebook

שיעור האנשים שחיים בעוני בישראל גדל באופן משמעותי בעשורים האחרונים: מ-10-15 אחוזים מהאוכלוסייה במהלך שנות ה-80 לכ-20 אחוזים מהציבור בעשור האחרון. זהו שיעור עוני גבוה כמעט בחצי מהמקובל במדינות המפותחות.

אחת הסיבות לכך היא גובה קצבאות הקיום, שבמקרים רבים אינן מאפשרות לעלות מעבר לקו העוני. קצבת הבטחת הכנסה, למשל, למשפחה עם שני ילדים שאין לה שום מקורות הכנסה, היא בסך הכל 2,941 שקלים. לא מספיק כדי לצאת מחיים בעוני.

בעוד שבעולם המפותח הקצבאות מפחיתות את שיעור העוני ב-60% בממוצע, בישראל הן מפחיתות אותו ב-20% בלבד.

הפחתת שיעור העוני בישראל

הנתונים לגבי שיעור העוני לקוחים מדוח העוני והפערים החברתיים של המוסד לביטוח לאומי לשנת 2017, נספח 1 (ירידה מ-23.8% נפשות בעוני ב-2007 ל-21.2% נפשות בעוני ב-2017).

חשוב לדעת שדמותו של העוני בישראל שונה מכפי שהוא מצטייר בתודעה הציבורית. שיעור הערבים והחרדים בעוני הוא גבוה מאוד, אך כ-30% מהעניים הם יהודים שאינם חרדים. ב-72% מהמשפחות שחיות בעוני אדם אחד לפחות עובד, וב-22% מהן יש שני מפרנסים או יותר. רק עשירית מהאנשים שחיים בעוני הם קשישים, ועוד פחות מכך הם מקבלי קצבת נכות. כמעט מחצית ממי שחי בעוני בישראל הם ילדים.

לפי נתוני 2017, ישראל מוציאה רק 10.7% מהתמ"ג על קצבאות (כמו זקנה, נכות, הבטחת הכנסה וכו'), לעומת 13.6% בממוצע בעולם המפותח. זה מציב אותה במקום ה-26 מתוך 31 מדינות בהשקעה בקצבאות קיום, וכתוצאה – שיעור העוני בישראל הוא מהגבוהים ביותר במדיניות המפותחות.

מה ניתן לעשות? מדינות שמבקשות להתמודד עם עוני עושות זאת באמצעות אימוץ תוכנית כוללת ויעדים מספריים להפחתת שיעור החיים בעוני. זה עדיין לא קרה בישראל, ונראה שעד שזה יקרה ישראל תמשיך לעמוד בראש טבלת שיעורי העוני במדינות המפותחות, ובתחתית מבחינת פעולות הממשלה להפחתתו.

שיתוף ב email
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב twitter
שיתוף ב facebook

אתם הכוח שלנו לשנות!

תמכו בשינוי שאנו מקדמים,
הצטרפו לקהילה של 121 וקחו חלק בעשייה משמעותית לתיקון חברתי:

הפרויקטים שלנו

איך את ואתה יכולים להפוך שותפים לשינוי?

התמיכה שלך מאפשרת לנו לגייס שותפים, לחקור ולפתח הצעות חקיקה ומדיניות, להעלות את המודעות הציבורית לנושאים שבהם הן עוסקות, ולשכנע את שרי הממשלה, חברי הכנסת והדרג המקצועי הבכיר לפעול לשינויים בסוגיות חברתיות רחבות – שינויים שישפרו לטובה את חייהם של מאות אלפי ישראלים ויבטיחו את עתידנו כחברה בעלת חוסן פנימי ולכידות, שמעניקה לפרט שוויון הזדמנויות ומחויבת לערכים הבסיסיים של צדק חברתי.

הצטרפו אלינו, ויחד נהפוך את המדינה שלנו למקום שטוב יותר לחיות בו – לכולם!

בחרו בסכום לתרומה חודשית מתחדשת

עוד עדכונים שיעניינו אותך...

תגובות