מתווה אלטרנטיבי לתמיכה במובטלים

הצעת הארגונים החברתיים השותפים ב"המטה לקידום תעסוקתי"

במהלך שנת 2021 גיבשנו והגשנו לממשלה, יחד עם עשרות הארגונים החברתיים השותפים ב"מטה לקידום תעסוקתי", מתווה אלטרנטיבי למדיניות תעסוקה חברתית. ההצעה נועדה לייצר תמריצים מיידיים לחזרה לעבודה למי שיכול, אך גם להבטיח סיוע ליצירת אופק תעסוקתי למי שזקוק לכך.

ארגוני "המטה לקידום תעסוקתי" האמינו ומאמינים כי קיצוץ גורף של דמי אבטלה לקבוצות שלמות אינו הוגן או סביר, הן בעתות משבר כלכלי והן בעתות שגרה. 

סנקציות כספיות ופגיעה בהכנסתם של מובטלים אינן פתרון שמייצר יש מאין משרות או פתרונות תעסוקתיים למי שאינם מצליחים להשתלב בשוק העבודה.

תעסוקה מלאה מחייבת פעולה אסטרטגית, המשלבת מגוון רחב של כלים, שיאפשרו יצירת מקומות עבודה ופיתוח של מיומנויות חדשות לעבודה למי שזקוקים לכך.

שתפו:

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב email

אתם הכוח שלנו לשנות!

יחד נבטיח מתווה חברתי

מה הצענו?

  1. הגעה לכל מובטל/ת – בדיקת הרקע, היכולות והאפשרויות של כל מי שרשומים כמחפשי עבודה וסיוע פרואקטיבי למציאת עבודה ההולמת את כישוריהם, או הפנייתם להכשרות מקצועיות במימון המדינה שיסייעו להם להשתלב בעבודה בהמשך. למי שאין אפשרות להציע עבודה או הכשרה, ביקשנו להמשיך לתת דמי האבטלה.
  2. גיבוש ויישום תוכנית ממשלתית לתמיכה בתעסוקה של בני 67 ומעלה – במסגרתה ביקשנו להרחיב משמעותית את שירותי הליווי והתמיכה הניתנים למבקשי עבודה מבוגרים, להציע תמריצים כספיים למעסיקים פרטיים שיקלטו אותם, ליצור משרות ייעודיות בשירות הציבורי ולעודד ולתמוך ביזמות בגיל השלישי. הצענו כי עד לגיבושה והפעלתה של תוכנית כזו, הממשלה תיצור אמצעי תמיכה כגישור זמני – דוגמת מענקי הסתגלות – למפוטרים מבוגרים מעוטי יכולת, שמחפשים עבודה ואינם מוצאים.
  3. היתר קבוע לכפל קצבאות – מובטלים מקבלי קצבאות קיום (מזונות, זקנה, תוספת תלויים לקצבת נכות והשלמת הכנסה) צריכים לקבל דמי אבטלה מלאים, כיוון שקצבאות אלה אינן מפצות על אובדן עבודתם. כמו כל המובטלים במשק, גם מקבלי קצבאות זכאים לרשת הביטחון של דמי האבטלה, שתאפשר להם המשך קיום בכבוד בזמן חיפוש עבודה חדשה. הכנסת האריכה את ההיתר לקבל דמי אבטלה עד סוף 2022, ואנו ממשיכים לדרוש ביטול קבוע של האיסור על כפל קצבאות.
  4. הצלחנו: דמי אבטלה מלאים למשתתפים בהכשרה מקצועית – בתחילת חודש אפריל 2022 הממשלה והכנסת נענו לדרישתנו וביטלו לצמיתות את הקיצוץ של 30% בדמי אבטלה למשתתפים בקורסים. אחרי 20 שנה, בוטל העיוות הפוגעני בחוק שגרם לכך שמובטלים לא יכלו להרשות לעצמם להשתתף בהכשרות ובהסבות מקצועיות. 

עדכוני פעילות

תוכן
עבר בכנסת: מבוגרים, נכים, חד הוריות ואנשים שחיים בעוני ומפוטרים – יקבלו דמי אבטלה מלאים גם השנה!
 
בתחילת משבר הקורונה הצלחנו לייצר לחץ על הממשלה, שבהוראת שעה זמנית, עד דצמבר 2021, השעתה את האיסור על ״כפל קצבאות״.
 
הוראת השעה השפיעה באופן ישיר על הכנסותיהם של עשרות אלפי אזרחים שתחת החוק הקבוע היו עלולים להתדרדר במהירות לעוני.

מקבלי קצבאות הקיום הם המפוטרים המוחלשים ביותר במשק, שגם כך מתמודדים עם קושי להשתלב מחדש בשוק העבודה. דמי אבטלה אמורים להיות אוניברסליים ולהינתן לזכאים להם ללא כל קשר לקבלת קצבה אחרת.
 
מה הלאה?
 
נמשיך לדרוש ממשרד האוצר, כבר בחוק ההסדרים הקרוב, לבטל לצמיתות את העיוות בחוק המונע ממקבלי קצבאות קיום – מזונות, זקנה, נכות (תוספת תלויים) והבטחת הכנסה – לקבל דמי אבטלה מלאים.
בשורה חשובה למובטלים ולמשק!

סוף-סוף, אחרי 20 שנה, בוטל העיוות הפוגעני בחוק שגרם לכך שמובטלים לא יכלו להרשות לעצמם להשתתף בהכשרות ובהסבות מקצועיות.
הממשלה והכנסת נענו לבקשתנו, וביטלו את הקיצוץ של 30% בדמי אבטלה למשתתפים בקורסים.

העונש הכבד הזה הוכנס לחוק ביטוח לאומי בשנת 2002. כעת סוף סוף הוא בוטל, וניתן אור ירוק למובטלים לצאת לקורסים.

אנו מקווים שבקרוב תושלם גם הרפורמה הנדרשת במערך ההכשרות המקצועיות, כדי שהקורסים יותאמו לעולם העבודה החדש.

פנינו אל המוסד לביטוח לאומי, בקריאה לאמץ שינוי קבוע לחוק ביטוח לאומי וחוק הבטחת הכנסה.

אנו מאמינים כי בניגוד לכתוב בדברי ההסבר לתזכיר החוק, מגפת הקורונה רק חשפה את העוול והעיוות העמוק בנושא זה. אין להתייחס להפסקת העוול כהקלה או כהטבה, אלא כמניעת פגיעה בזכויות ובשוויון, וקיום מערכת דמי האבטלה וקצבאות הקיום עפ"י העקרונות שלשמן הוקמו.

בפועל, אין הצדקה לעוול שנגרם למקבלי הקצבאות ולערעור מטרותיה של מערכת דמי האבטלה, גם בתקופה של תעסוקה מלאה. ככל שמקבלי קצבאות חווים אבטלה, צריכה להיות להם אותה הזדמנות ליציבות ולחיפוש עבודה ב"ראש שקט" כמו לכלל הזכאים לדמי אבטלה.

לקריאת הפנייה המלאה >>

אנחנו מברכים על החלטת שר האוצר להיענות לפנייה שלנו עם 34 ארגוני ״המטה לקידום תעסוקתי״ ולפניית ח״כ אפרת רייטן ולהאריך בשנה את האישור לכפל קצבאות.

העיוות ההיסטורי שפוגע דווקא במפוטרים המוחלשים ביותר חייב להימחק באופן קבוע מספר החוקים. אחרי ששכנענו את הממשלה הקודמת וכעת גם את הממשלה החדשה שמפוטרים מקבלי קצבאות קיום זכאים לדמי אבטלה מלאים, הגיעה השעה לתקן את החקיקה באופן קבוע.

דמי האבטלה הם רשת הביטחון שצריכה לשמש את כל המפוטרים באשר הם, ולמנוע מצב שבו יתדרדרו לעוני.

ועדת השרים לענייני חקיקה החליטה לבטל את הקיצוץ בדמי האבטלה של המשתתפים בהכשרות מקצועיות.

ב-1 בינואר תפוג הוראת השעה שאפשרה למובטלים לצאת להכשרות מקצועיות מבלי שדמי האבטלה שלהם יקוצצו ב-30%.

יחד עם 46 ארגונים חברתיים, עסקיים ומפעילי הכשרות השותפים ב"המקפצה", הצלחנו להוביל במשותף יחד עם הח"כים אפרת רייטן, ולדימיר בליאק וניר אורבך הצעת חוק שתבטל את הקיצוץ השרירותי. ההצעה נדונה היום בוועדת השרים לענייני חקיקה ואושרה. כעת אמורה הצעת החוק לעבור לאישור הכנסת.

בראייתנו, העיוות של קיצוץ דמי האבטלה היווה תמריץ שלילי למובטלים לצאת להכשרות ולשדרג את כישוריהם המקצועיים. אנו קוראים לכנסת לאשר במהירות את התיקון לחוק כשינוי קבוע ולא כהוראת שעה נוספת, ולהסיר את העונש המוטל על מובטלים לומדים.

תקציב המדינה עבר, ועשינו כל שביכולתנו כדי לקדם נושאים חשובים, אך אין לנו בשורות משמחות.

מענק הסתגלות לבני 67 ומעלה:

למרות שיזמנו כתבות רבות בתקשורת בנושא, נתקלנו בסירוב מוחלט בנושא הארכת מענק ההסתגלות, שהוביל משרד האוצר. לצערנו, גם השרים החברתיים וגם חברי הכנסת החברתיים לא התגייסו לטיפול בנושא.

היינו במגעים ובפגישות עם המשרד לשוויון חברתי, ביטוח לאומי ואשל-ג׳וינט כדי שלכל הפחות יוצע באופן פרואקטיבי סיוע פרטני לכל אחד מ-19,000 מפוטרי הקורונה המבוגרים שטרם חזרו לעבוד. קיבלנו הבטחות רבות בנושא, אך טרם נעשה דיוור ישיר כפי שהובטח, ואנו ממשיכים לקדם את הבקשה מול השרה לשוויון חברתי.

דמי אבטלה למקבלי קצבאות:

הנושא לא נכנס לחוק ההסדרים, אך עדיין אנו עובדים כדי לקדמו מול כל הגורמים. גייסנו לסוגיה את שר הרווחה, השרה לשוויון חברתי, מנכ"ל הביטוח הלאומי וחברי כנסת, אך כולם מוכנים לפעול רק לאחר העברת התקציב.

 

היו לנו הישגים חשובים:

  • כ-40,000 מובטלים מקבלי קצבאות קיבלו דמי אבטלה מלאים בהיקף של 700 מיליון שקלים, בזכות השעיית האיסור על כפל קצבאות.

  • כ-70,000 מפוטרים בני 67 ומעלה קיבלו מענקי הסתגלות בהיקף מצטבר של 1.5 מיליארד שקלים.

  • הממשלה אימצה מודלים שפיתחנו להכשרות מקצועיות איכותיות במימון המדינה.

  • הוקצה תקציב תקדימי של 1.5 מיליארד שקלים להכשרות מקצועיות.

  • המשתתפים בהכשרות מקצועיות מקבלים דמי אבטלה מלאים עד דצמבר 2021.

 

תודה גדולה לשותפינו

אנו מודים למאות המתנדבים שפנו אלינו בעקבות הפרסומים וממשיכים לסייע לנו להעלות את המודעות הציבורית לבעיות הקשות בשטח. החשיפה התקשורתית אינה קלה, אך היא כלי חשוב בתהליך. רוב הכתבות שקידמנו גרמו לשרי הממשלה להגיב מיד ולהצהיר שיטפלו בבעיה, וכך היה.

תודה גדולה גם לארגונים השותפים ב״מטה לקידום תעסוקתי״, שסייעו והשתתפו בדיונים ובניסוח ההצעות שהוגשו לממשלה לאורך החודשים האחרונים.

 

מה הלאה?

נכון, היו לנו הישגים חשובים, אך מאות אלפי אזרחיות ואזרחים עדיין לא התאוששו ממשבר הקורונה. האתגרים האמיתיים של הממשלה יהיו הטיפול בעוני וצמצום הפערים החברתיים שהחריפו בעקבותיו.

  • נמשיך לדרוש מהממשלה להשקיע ביצירת מקומות עבודה ובהרבה יותר הכשרות מקצועיות ותוכניות תעסוקה, כמו גם במנגנון נכון יותר לדמי קיום בזמן הכשרות.

  • נמשיך לדרוש פתרון ארוך טווח עבור המפוטרים המבוגרים. למעלה מ-19,000 בני 67 ומעלה טרם מצאו תעסוקה. לרובם המכריע אין הכנסה נוספת מלבד קצבת הזקנה, והמשמעות היא דחיקתם לחיי עוני ומצוקה.

  • נמשיך לדרוש את תיקון העיוות בחוק הביטוח הלאומי, שמונע מממפוטרים מקבלי קצבאות קיום לקבל אבטלה מלאים. עיוות זה תוקן, כאמור, זמנית בשיא הקורונה, אך הוראת השעה תפקע בסוף 2021.

  • נמשיך לדרוש דמי אבטלה מלאים למשתתפים בהכשרה מקצועית. יש לבטל באופן קבוע את הקיזוז של 30% מדמי האבטלה למשתתפים בקורסי הכשרה. השהיית הקיזוז תסתיים בסוף 2021.

  • נמשיך לפעול לאיתור מקורות מימון כדי להוביל מהלך ארוך טווח לקידום העלאת קצבת הזקנה.

 

אנחנו זקוקים למתנדבים נוספים כדי להצליח!

רוצים לקחת חלק בפעילות? מוכנים להתראיין לתקשורת? להגיע לדיונים בכנסת?

פנו אלינו לטלפון מס' 03-3810121 או למייל: [email protected]

פנינו אל ח"כ אביגדור ליברמן, שר האוצר, ח״כ מאיר כהן, שר הרווחה והשירותים החברתיים, ח״כ מירב כהן, השרה לשוויון חברתי, ח״כ אורנה ברביבאי, שרת הכלכלה והתעשייה, בבקשה כי יפעלו לסייע באופן הדחוף ביותר למובטלים בני 67 ומעלה בעקבות משבר הקורונה.

נכון לסוף אוגוסט, 19 אלף אנשים בגילאים אלה, שעבדו לפרנסתם לפני משבר הקורונה, טרם מצאו תעסוקה ועומדים בפני סיום קבלת "מענקי הסתגלות" בסוף ספטמבר. כיוון שלרובם המכריע אין הכנסה נוספת מלבד קצבת הזקנה, המשמעות היא דחיקתם לחיי עוני ומצוקה.

אנו קוראים לממשלה לגבש וליישם תוכנית ממשלתית דחופה לתמיכה בתעסוקה של בני 67 ומעלה.

לפנייה המלאה >>

פנינו אל ח"כ אביגדור ליברמן, שר האוצר, ח״כ מאיר כהן, שר הרווחה והשירותים החברתיים, ח״כ מירב כהן, השרה לשוויון חברתי, ח״כ אורנה ברביבאי, שרת הכלכלה והתעשייה, בבקשה כי יפעלו לתיקון עיוות הקיים בחוק ביטוח לאומי, שמונע קבלת דמי אבטלה מלאים ממפוטרים מקבלי קצבאות קיום.

עיוות זה תוקן זמנית בתקופת הקורונה, אך הוראת השעה תפקע בסוף 2021. לכן, מדובר בתיקון דחוף שיש להכניס לחוק ההסדרים הקרוב.

לקיחת דמי האבטלה ממובטלים שמקבלים קצבאות קיום אינה הוגנת ופוגעת בהן באופן קשה ולא מידתי. מדיניות זו אף מפלה אותם לעומת מובטלים אחרים, כפי שהסברנו בפניה המלאה.

לפנייה המלאה >>

ההתגייסות שלכם למאבק שהובלנו ביחד עם כל ארגוני המטה לקידום תעסוקתי נשאה פרי!
 
בחוק שעבר היום במליאת הכנסת הוחזרו המענקים למובטלים בני 67 ומעלה, אך רק לתקופה מוגבלת של שלושה חודשים, בסכומים מקוזזים של 90%, 80% ו-70% (יולי-ספטמבר).
 
האכזבה הגדולה היא שהכנסת ביטלה לחלוטין את דמי האבטלה לבני 45 ומטה באופן גורף.
 
בעקבות השינויים שהכניסו בחקיקה (שכוללים גם דמי לידה ליולדות ומענק למעסיקי בעלי מוגבלות), השרים הכריזו היום כי יש לנו "ממשלה חברתית” שמובילה "דאגה לחלשים וחסרי ישע”. האומנם? ציפינו ליותר.
 
לפחות עכשיו, ודחוף, אנו מצפים שהממשלה תעבוד עם המובטלים – הצעירים והמבוגרים – כדי להחזיר לעבודה את כולם, עד האחרון שמעוניין.
 
למרות שעשינו את כל המאמצים במאבק הזה, לא הצלחנו להשיג את כל היעדים שהצבנו. מה שכן קרה במהלכו, זה שהצלחנו לשנות את את השיח הציבורי על היקף ועומק האבטלה באמצעות פרסומים מגוונים בכל אמצעי התקשורת, שסוף סוף התעוררו והראו את הפנים האמיתיות של האבטלה.
 
חשובות במיוחד ומשנות שיח היו שתי כתבות שעשה ציון נאנוס בחדשות 12, בהן הוא הביא את סיפורם של לאה קלוגמן ושל יהונתן סבן.
 
מה הלאה?
 
נמשיך לדרוש מהממשלה לשנות את החוק למתווה הדיפרנציאלי שגיבשנו, ולכל הפחות להשקיע בדחיפות ביצירת מקומות עבודה ובהרבה יותר הכשרות מקצועיות ותוכניות תעסוקה, כמו גם במנגנון נכון יותר לדמי קיום בזמן הכשרות.
 
הגיעה השעה למדיניות אבטלה פעילה של הממשלה, ולא רק לדיבורים על דמי אבטלה כן או לא. ההתמקדות בדמי אבטלה בלבד פוטרת את הממשלה מאחריות, משרתת את המעסיקים החזקים ומדרדרת את המובטלים לחיים בעוני.
 
מקווים ומצפים לסיוע שלכן הלאה! תישארו איתנו.
 
לעשרות אלפי בני 67 ומעלה עדיין אין עבודה.
 
המתווה שמציע ישראל כ"ץ מפלה את בני הגיל השלישי ולא מספק להם סיוע ראוי: כ"ץ מציע להמשיך במענק מקוצץ רק בחודשים יולי-אוגוסט, בעוד שלמפוטרים מתחת לגיל 67 מוצע להאריך עד סוף אוקטובר ללא קיצוץ כלל.
 
אנו דורשים:
 
עובדים בני 67 ומעלה שפוטרו או הוצאו לחל"ת וטרם הוחזרו לעבודה – ימשיכו לקבל מענק הסתגלות עד ששיעור האבטלה בקבוצת הגיל והאזור שלהם ירד מתחת ל-7.5%.
 
לא משנה מי יהיה שר האוצר, הוא יהיה חייב להעביר חקיקה חדשה שתסייע למפוטרים המבוגרים.
 

סוף יוני 2021 בפתח, והממשלה עדיין לא החליטה!

בתגובה להצעות שהועלו לאחרונה במשרדי הממשלה השונים לגבי המשך תשלום דמי האבטלה, גיבשנו ב-121 יחד עם עשרות ארגונים חברתיים, מתווה אלטרנטיבי לתמיכה במובטלים.

כנס ההשקה, בו הצגנו את הצעתנו לתמיכה במובטלים, התקיים בזום ושודר בפייסבוק לייב.

 
בעקבות דיוני הממשלה בנושא תוכנית הסיוע למובטלים, פנינו אל שר האוצר ישראל כ"ץ, כדי לדון בהצעתנו.
לקראת מועד סיום ההקלות למובטלים ולעובדים בחל"ת, עשרות ארגוני חברה אזרחית הקימו את "המטה לקידום תעסוקתי" וגיבשו מתווה מדיניות תעסוקה אלטרנטיבי להצעות שעלו עד כה במשרדי הממשלה. המתווה מייצר תמריצים מיידיים לחזרה לעבודה למי שיכול ומבטיח סיוע ליצירת אופק תעסוקתי למי שזקוק לכך.

תקשורת

תוכן

שותפים במטה לקידום תעסוקתי

איך את ואתה יכולים להפוך שותפים לשינוי?

התמיכה שלך מאפשרת לנו לגייס שותפים, לחקור ולפתח הצעות חקיקה ומדיניות, להעלות את המודעות הציבורית לנושאים שבהם הן עוסקות, ולשכנע את שרי הממשלה, חברי הכנסת והדרג המקצועי הבכיר לפעול לשינויים בסוגיות חברתיות רחבות – שינויים שישפרו לטובה את חייהם של מאות אלפי ישראלים ויבטיחו את עתידנו כחברה בעלת חוסן פנימי ולכידות, שמעניקה לפרט שוויון הזדמנויות ומחויבת לערכים הבסיסיים של צדק חברתי.

הצטרפו אלינו, ויחד נהפוך את המדינה שלנו למקום שטוב יותר לחיות בו – לכולם!

בחרו בסכום לתרומה חודשית מתחדשת