שותפות חברתית בצל המלחמה
שנת 2024 היתה שנה של מלחמה מדממת, אובדן וכאב שלא פסחו כמעט על אף בית בישראל. בצפון ובדרום מאות אלפים פונו מבתיהם, והיקף הקשיים בכל היבטי החיים הגיע לרמות בלתי נסבלות.
זה המקום להתעדכן ולהרחיב את הידע על מדיניות חברתית כלכלית.
שנת 2024 היתה שנה של מלחמה מדממת, אובדן וכאב שלא פסחו כמעט על אף בית בישראל. בצפון ובדרום מאות אלפים פונו מבתיהם, והיקף הקשיים בכל היבטי החיים הגיע לרמות בלתי נסבלות.
ביום השואה – אסור שנעצום עיניים מול המצוקה של האזרחים הוותיקים בישראל
שותפינו היקרים, בליל הסדר, כשנסב לשולחן ונספר את סיפור החירות, לבנו יהיה עם אלה שחירותם נגזלה.
בינה מלאכותית כבר לא רק מייעלת – היא גם מתחזה. יותר ויותר קשישים נופלים קורבן להונאות קוליות מתוחכמות, שמצליחות לשחזר במדויק את קולם של בני משפחתם. "אנו ממליצים לכל אזרח ותיק להתייעץ עם בני משפחה לפני ביצוע כל פעולה פיננסית" (ליאור אוחנה, ynet)
עשרות קשישים נמצאו השנה מתים בביתם במצב קשה של ריקבון מתקדם. המדינה חייבת לפעול בדחיפות ולהטמיע פתרונות למניעת המקרים המזעזעים הללו.
בחירת מסגרת חינוכית לשנת הלימודים הקרובה. עבור הורים לילדים בגילאי לידה עד שלוש, זוהי הפעם הראשונה שעליהם לבחור מסגרת חינוכית שתלווה את ילדיהם שעות ארוכות ביום, והלחץ מובן (באר שבע נט)
63% מצוותי החינוך בגיל הרך דיווחו על עלייה במצוקת הפעוטות בזמן המלחמה, כך לפי סקר שערכה עמותת 121 • המצוקה התבטאה במיוחד בזעם, בסרבנות ובקשיי שינה • "אלו השפעות שייקח זמן לשקם, הילדה שלי לא חוותה ילדות נורמלית", שיתפה אם לילדה בת 3 בצפון • הסקר מצביע גם על המצב הקשה של צוותי החינוך (תומר אלמגור, דאטה N12)
מאות בעלי עסקים מצאו את עצמם בלי עבודה במהלך המלחמה האחרונה, ונאלצו להמציא את עצמם מחדש. כמה זה חדש? קוסמטיקאית שהפכה למטפלת זוגית ואדריכל שהפך למקעקע הם רק ההתחלה. "לפי התחזיות, עד שנת 2035 כ-25.6% מהעצמאים עלולים למצוא את עצמם מתחת לקו העוני. מדובר בעלייה חדה", אומרים בלשכת העצמאים בישראל
תוצאות סקר חדש של שירות התעסוקה מספרות סיפור שאנחנו צריכים להקשיב לו: 63% מהמילואימניקים שוקלים לשנות את מסלול הקריירה שלהם בעקבות המלחמה. 19% נוספים אינם יודעים לאן מועדות פניהם. רק 18% מהמילואימניקים מעדיפים להמשיך במקצוע ובמקום העבודה הקיים שלהם.
על רקע גל הקור, קשישים במצב כלכלי קשה מספרים כיצד הם נאלצים לוותר על חימום הבית, מוצרי מזון בסיסיים ותרופות, כדי לגמור את החודש תוך כדי סיכון חייהם. "אני לא יכול להרשות לעצמי להדליק חימום, אז אני מתכסה בשמיכה", מספר יוסי (70) שחי מקצבת זקנה של כ-5,000 שקל. בעמותת 121 ששמה לה למטרה לקדם שינוי בנושא אומרים כי "חייבים להעלות את קצבת הזקנה כדי שכל קשיש יקיים את עצמו בכבוד" (נועה אליהו, ynet)
בשבוע הקשה הזה, בו הוחזרו חטופים בארונות ועברו למעלה מ-500 ימים למלחמה, ברור כי עד שלא יוחזר החטוף האחרון – לא נוכל להתחיל בתהליך ריפוי לאומי. את התחושה הזו חלקו השבוע רעיית נשיא המדינה, מיכל הרצוג, ושר הבריאות, ח״כ אוריאל בוסו, שהשתתפו במפגש מיוחד שערכנו עמותת 121 ואיש העסקים, רפי פומרוק, שמסייע לנו בהתנדבות ובתרומה.
עמותת 121 חושפת שמשרד החינוך קיצץ מחצית מהתקציב שיועד לשיפור איכות החינוך לגיל הרך, עוד לפני המלחמה: "מטפלות נותרות ללא הכלים להתמודד עם טראומה של פעוטות בקו העימות". משרד החינוך: "ההכשרות לא נפגעו" (יובל בגנו, מעריב)
כנס "השבר הנפשי בעקבות המלחמה – איך נצא מזה יחד?", התקיים במטרה להציף את הצורך הדחוף בשינוי מדיניות והגדלת המשאבים בתחום החוסן והבריאות הנפשית בעקבות ה-7 באוקטובר (אלינור פביקר, מקור ראשון)
בכירים במערכת הבריאות ובני משפחה של נפגעי פוסט טראומה, בהם אחיה של שיראל ששרדה את הנובה ושמה קץ לחייה, התכנסו על מנת להציף את הצורך הדחוף בטיפול בבריאות הנפש בעקבות אירועי 7 באוקטובר. שר הבריאות: "שום אומה לא התמודדה עם אתגר כזה" (אביחי חיים, וואלה)
פחות משבוע לאחר דוח חמור של מבקר המדינה בנושא המשבר בבריאות הנפש בישראל, מספר שר הבריאות אוריאל בוסו על הכוונה להכשיר פסיכולוגים קלינים בישראל בשש שנים במקום בתשע. בכנס ביוזמת עמותת 121, אמר: "לא יהיה מצב שכל כך הרבה יילכו לתואר ראשון ולא ימשיכו לתואר שני. ההכשרה כולל הסטאז' תסתיים בשש שנים" (אור הדר, ynet)
משרד החינוך מבקש לדחות את החיוב של המחנכות במעונות לעבור הכשרה בסיסית. בדחיית ההכשרה, המדינה למעשה מסכנת את עתידם של אלפי ילדים ואת חוסנה של החברה הישראלית כולה (רות שטרן-קטרי, מקור ראשון)
בין שלל מאבקי התקציב בישראל, נדמה כי קול אחד נותר לרוב חלש מדי, כמעט בלתי נשמע – קול האזרחים הוותיקים. דור שהקים מדינה, הניח תשתיות ונלחם במלחמות, מוצא עצמו היום מתמודד עם אתגרי הישרדות יומיומיים: קצבאות זקנה נמוכות ויוקר מחיה מזנק שמכריח אותם לבחור בין מזון לתרופה
האם בשנה של מלחמה קשה וקיצוצים בלתי נגמרים בתקציבים אפשר לשכנע את המדינה להשקיע בחיזוק התשתיות
תקציב 2025 מקרב אותנו למציאות בלתי נסבלת עבור עשרות אלפי אזרחים ותיקים. בזמן שהמלחמה הותירה צלקות עמוקות בביטחוננו האישי, איום נוסף מרחף מעל דור המייסדים – המאבק היומיומי של רבים מהם לשרוד כלכלית, בריאותית ונפשית. דעה (עמי גרינברג, mako)
נתוני משרד העבודה מראים עלייה של 22% בשיעור הגברים החרדים המשתתפים בקורסים מקצועיים. מומחים קוראים להגדלת התקציבים כדי לנצל את הפוטנציאל לחיזוק הכלכלה ולצמצום פערים חברתיים
כ-50 אלף קשישים סובלים מבדידות: המשרד לשוויון חברתי הודיע על יוזמה "לחיזוק האזרחים הוותיקים", אבל התוכנית לא מתעדפת את המאבק במגיפת בדידות ואובדנות הקשישים, שהחריפה מאז פרוץ המלחמה (יובל בגנו, מעריב)
בעוד בני זוגן משרתים ברציפות מאז 7 באוקטובר, נשות אנשי מילואים רבות נדרשות לוותר על הקריירה ומתקשות למצוא פתרון תעסוקתי מותאם למצבן. ללא התערבות של המדינה בהסבה מקצועית איכותית ומותאמת, דווקא מי שנושאות על גבן את המדינה – ימשיכו להתקשות (מאקו)
המשרד לשוויון חברתי וקידום מעמד האישה ביוזמה חדשה להפגת בדידות ועידוד אורח חיים בריא בקרב אזרחים ותיקים (ישראל היום)
עבור אזרחים ותיקים שתלויים בקצבאות כמקור הכנסה, המציאות הכלכלית היומיומית בישראל אינה נסבלת ממילא | ליוקר המחיה התווספה גם המלחמה, שדחקה עוד יותר את האוכלוסייה שנמצאת בשוליים | דווקא עכשיו, על הממשלה לפעול במהירות ולהבטיח לקשישים רשת ביטחון כלכלית שתאפשר להם קיום בכבוד (עמי גרינברג, דבר)
סקר המפונים הגדול של עמותת 121 ומיזם 710 שנה לאחר הפינוי מצא שמחצית המפונים מהדרום והצפון שוקלים לעזוב ולא לחזור לישוב הקבע שלהם. מבין מפוני הצפון 70% שוקלים לא לחזור ליישובי המקור שלהם. 60% מהמפונים דיווחו שפרנסתם נפגעה, 53% מהמפונים נותנים ציון גרוע לממשלה על הטיפול במצבם התעסוקתי. חמישית מהמפונים לא עובדים. "אנחנו לפני קטסטרופה תעסוקתית-כלכלית.
70% ממפוני הצפון שוקלים לא לחזור ליישובים שאותם נאלצו לעזוב: כך עולה מסקר מקיף שערך מכון "מאגר מוחות" בקרב 500 מפונים • וזה לא הנתון המדאיג היחיד: 20% מהמפונים לא עובדים כלל ו–68% טוענים שלא קיבלו סיוע מספק מהמדינה • עידו אדלר, שפונה מקריית–שמונה: "גם ככה הייתה בעיר מצוקת תעסוקה, ואחרי המלחמה, כשהרבה עסקים לא יחזרו, יהיה שם עוד יותר קשה. עצוב לי שזה המצב, אני אוהב את הצפון" • גאיה לוי, שעזבה את שאר ישוב: "אני מיואשת, כועסת, לפעמים יש אופטימיות ואני אומרת שזו הזדמנות לשנות את החיים, אבל רוב הפעמים אני בייאוש ואפיסת כוחות" (ענת לב-אדלר, ידיעות אחרונות)
תופעת בדידות קשישים לא מתרחשת רק בחגים אלא במהלך כל השנה. היוזמה של משרד הרווחה לאירוח אזרחים ותיקים בבתי אבות במהלך חגי תשרי היא מבורכת, אך צריך תוכנית ממשלתית שתסייע להם במהלך כל השנה (יקותיאל משי, סרוגים)
"תִּכְלֶה שָׁנָה וְקִלְלוֹתֶיהָ, תָּחֵל שָׁנָה וּבִרְכוֹתֶיהָ.״ מעולם לא איחלנו את הברכה הזו בכוונה כה גדולה וחזקה. בכאב לב כה עמוק על שנה של מלחמה, שכול, אובדן וצער.
בזמן שהתותחים רועמים, קיימנו השבוע מפגש ראשוני וחשוב מאין כמוהו לחשיבה על יעדי מדיניות וחקיקה שיקדמו את החוסן והבריאות הנפשית של הציבור
יקרות ויקרים, אני שמחה ומתרגשת לשתף אתכם ברגע של הכרת תודה, סיפוק וגאווה במהלך שהובלנו ושהביא את משרד החינוך להיענות לבקשתנו להקצות תקציב לארוחות לתלמידים בבתי ספר על יסודיים לנוער בסיכון.
אפשר להבין את הרצון לשדר אחריות תקציבית ולא לפגוע בדירוג האשראי, אולם המשמעות היא עוד קיצוצים ועוד גזירות • לכולנו זה יעלה יותר (טלי ניר, ישראל היום)
תוכנית חדשה של משרד החינוך תספק ארוחות חמות מדי יום לאלפי תלמידי תיכון בסיכון, הלומדים במרכזי חינוך טכנולוגיים. שר החינוך יואב קיש: "ביטחון תזונתי הוא אינו מותרות". בתוך כך, עמותת "נבט" המספקת כריכים לאלפי תלמידים ממשפחות במצוקה מכל הארץ, מדווחת על עלייה בצורך בעקבות המלחמה המתמשכת (תמר טרבלסי חדד, ynet)
ארגון חברתי לא מפלגתי (ע"ר) המבקש לייצג, כמעין חבר הכנסת ה-121, את האינטרס הציבורי ולקדם את השיפורים החברתיים – כלכליים הנדרשים לרווחת הציבור במאה ה-21.
ח.פ. 580649986
איתמר בן אב"י 9, תל אביב-יפו | [email protected]
עמותת 121 מנוע לשינוי חברתי © 2025 All rights reserved