זה המקום להתעדכן ולהרחיב את הידע על מדיניות חברתית כלכלית.

בתי ספר ערבים מקבלים ארוחה חמה, בתי ספר יהודים – לא

בתי ספר לנוער בסיכון מהמגזר הערבי מקבלים ארוחה חמה בכל יום בתיקצוב משרד החינוך אבל בתי ספר זהים מהמגזר היהודי לא מקבלים כלל. בעמותה 121 זועקים כבר שנתיים על האפלייה (יהודית לזרוביץ', חדשות סרוגים)
שיתוף ב email
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב twitter
שיתוף ב facebook

בתי ספר ערבים מקבלים ארוחה חמה, בתי ספר יהודים - לא

"משרד החינוך מממן ארוחות חמות בבתי ספר במגזר הערבי ולבתי הספר היהודים לא מוצא לכך תקציב", כך מתארת עמותת 121 המקדמת אינטרסים חברתיים.

יקותיאל משי מנהל קידום קשרי ממשל בעמותה מתאר את הבעיה "ישנם בארץ 200 מח"טים – מרכזי חינוך טכנולוגי – השייכים למשרד החינוך ומוגודרים לנוער בסיכון. בתי הספר מהווים עבורם הזדמנות אחרונה. לצערי, גם בשנת 2024 עשרות אלפי תלמידים ותלמידות בחטיבות הביניים ובתיכונים לנוער בסיכון עדיין מתמודדים עם רעב יומיומי, שאינו מאפשר להם להתרכז בלימודים ואף מוביל לנשירה מבתי הספר".

"אסור להפלות בין מגזר למגזר"

אלא שבמבט פנימי נוצרת אפליה בוטה בין המגזר היהודי לערבי, בעוד שבתי ספר הערבים מקבלים הזנה וארוחה חמה, בתי ספר יהודים דומים לא מקבלים. לדוגמא: בבית ספר אורט רמלה למגזר הערבי – מקבלים ארוחה חמה ובית ספר אורט רמלה למגזר היהודי – לא זכאים.

משי מוסיף: "אנחנו כמובן שמחים על כל ילד שמקבל ארוחת צהריים, אך אסור להפלות בין מגזר למגזר, הממשלה חייבת למצוא פתרון לנושא גם עבור המגזר היהודי. תוכנית ההזנה הלאומית בבתי הספר פועלת כיום בצורה מצומצמת ומאפשרת רק לחלק קטן מהתלמידים להינות מארוחה חמה"

בעמותה מציינים, כי הנערים והנערות בבתי ספר אלו הם נוער בסיכון המגיע ללימודים ללא ארוחה חמה מהבית. כתוצאה מכך נוצרת עצבנות, חוסר ריכוז, נשירה ויצאה בגיל מוקדם לעבודה ללא השלמת הלימודים "זוהי הזדמנות נדירה שנופלת בגלל ארוחה חמה".

"תקציב של 450 מיליון ש"ח, בפועל שליש לא מנוצל"

העמותה מעודדת את התקציב במגזר הערבי אך מעוניינת בשוויון גם במגזר היהודי. "אנחנו רוצים שכולם יקבלו באופן שוויוני, מדובר על 20,000 תלמידים. התוכנית כיום מתוקצבת בכ-450 מיליון שקלים אך בפועל שליש מהסכום אינו מנוצל. הניצול החלקי של התקציב מוכיח שניתן וצריך להרחיב את התוכנית לאוכלוסיות נוספות כמו ילדים בסיכון. אני קורא לשרי החינוך והאוצר לפעול במיידית להרחבת תוכנית ההזנה עבור בתי הספר לנוער בסיכון במגזר היהודי"

העמותה אף נתנה חלופות אפשריות: "לדוגמא, שבמקום ארוחה חמה, יתקצבו את המוצרים והנערים והנערות יבשלו לעצמם. או שיתחילו פיילוט במקומות ספציפיים ששם הבעיה חמורה יותר אך גם בכך הם נתקלו בחומה בצורה "אין תקציב", משרד האוצר טוען שזוהי בעיה של משרד החינוך ומשרד החינוך זורק חזרה לאוצר".

"כל הכבוד למחמוד עבאס"

לפני שנה אחד העיתונאים של הימין צייץ בחשבון הטוויטר שלו על הבעייה וכתב: "כל הכבוד למחמוד עבאס שדואג לערבים, חבל שקיש לא דואג ליהודים". הציוץ גרף תגובות רבות, והיו חברי כנסת ומשרדים שאמרו "הנה אנחנו מטפלים בעניין" אך בפועל כבר שנתיים ואין שום התקדמות בנושא.

הרעיון של העמותה היא שכל תלמיד בישראל יקבל תכנית הזנה ושקט נפשי ופיזי ללמוד, אך בגלל שבבתי ספר טכנולוגיים הדבר עלול לפגוע בעתידו של הנער התרכזו תחילה בבקשה לתקצב את המח"טים.

עוד מציין משי "יש תכנית הזנה לאומית עד כיתה ו'. מכיתה ז' אף אחד לא מקבל הזנה, כנראה שהילד מפסיק להיות רעב אחרי כיתה ו'. בתי הספר הטכנולוגיים לא מוכרזים כיום לימודים ארוך על אף שהנערים לומדים עד 15:30 ועל כן נופלים בין הכיסאות"

יצוין כי בחודש ינואר האחרון התקיים שולחן עגול שיזמנו בעמותת 121, במסגרת הפורום "מתכון להצלחה", בוועדת החינוך בכנסת, בראשותו של יו"ר הוועדה, ח"כ יוסף טייב, בנושא מתן ארוחות חמות לנוער בסיכון בחינוך העל יסודי וכן הזמינו את ח"כ חיים ביטון מש"ס כמי שעשו קמפיין על ילדים רעבים אך בפועל לא התקדם דבר.

ממשרד החינוך: "נבחן אפשרויות"

תגובת משרד החינוך: כ-460 אלף תלמידים מקבלים הזנה מתוקף חוק יום חינוך ארוך (יוח"א) ארוחה יומית והחלטות ממשלה בעניין צהרוני ניצנים. המשרד תומך בהזנה גם לתלמידים בסיכון שלא נמצאים ביוח״א ונושא זה הוא מרכיב חשוב בטיפול בהם.

בנוסף, המשרד מתקצב את בתי הספר והרשויות בסל גפ"ן בסך של למעלה מ-2.5 מיליארד שמתוכם יש תקציב שבתי הספר חייבים להקצות לרווחת התלמיד (מלגות, ספרים וכו׳). המשרד בוחן את האפשרות להכניס גם את ההזנה למסגרת הגפ"ן".

*פורסם באתר סרוגים, בתאריך 29.5.24

שיתוף ב email
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב twitter
שיתוף ב facebook

עשוי לעניין אותך...

תגובות

איך את ואתה יכולים להפוך שותפים לשינוי?

התמיכה שלך מאפשרת לנו לגייס שותפים, לחקור ולפתח הצעות חקיקה ומדיניות, להעלות את המודעות הציבורית לנושאים שבהם הן עוסקות, ולשכנע את שרי הממשלה, חברי הכנסת והדרג המקצועי הבכיר לפעול לשינויים בסוגיות חברתיות רחבות – שינויים שישפרו לטובה את חייהם של מאות אלפי ישראלים ויבטיחו את עתידנו כחברה בעלת חוסן פנימי ולכידות, שמעניקה לפרט שוויון הזדמנויות ומחויבת לערכים הבסיסיים של צדק חברתי.

הצטרפו אלינו, ויחד נהפוך את המדינה שלנו למקום שטוב יותר לחיות בו – לכולם!

בחרו בסכום לתרומה חודשית מתחדשת