במשך שנים רבות, כעיתונאי תחקירן, נחשפתי לסיפורים קשים של קשישים שנפלו קורבן להונאות נצלניות. חסכונות חיים שנמחקו, אמון שנשבר, ותחושת בדידות וחוסר אונים מול מערכת שלא עמדה לצדם ברגעים הכי קריטיים. במרוץ הטכנולוגי המהיר של ימינו, הקשישים מצאו את עצמם ללא מגן, ללא יד תומכת, וחשופים לפגיעות כלכליות ונפשיות.
היום, לראשונה מזה זמן רב, יש סיבה לאופטימיות. משרד המשפטים, בהובלת השר יריב לוין, פרסם תזכיר חוק מהפכני שייתן סיוע משפטי חינם לקשישים שנפלו קורבן לעסקאות נצלניות. המדינה מכירה בכך שהקשישים הם יעד מועדף לעוקצים – ולכן מחויבת להעניק להם הגנה יזומה, לא רק באמצעות אכיפה, אלא גם בליווי משפטי, ייעוץ וסיוע שיאזנו את יחסי הכוחות מול משווקים אגרסיביים.
החידוש המרכזי בתזכיר הוא מתן ייצוג משפטי מטעם המדינה לאזרחים בני 65 ומעלה, ללא מבחן הכנסה, כאשר קיימת חשד לניצול גילם, מצבם הבריאותי או הקוגניטיבי, או קשיי שפה. זהו צעד דרמטי שמסמן שינוי תפיסתי עמוק ביחס למדינת הרווחה כלפי אוכלוסיית הקשישים.
התזכיר לא נולד ביום אחד. הוא תוצאה של מאבק ממושך – בכנסת, בוועדות, בתקשורת ובשיח הציבורי. יחד עם עמותות וארגוני צרכנים, חשפנו תופעות חמורות, הפעלנו לחץ ציבורי, והשמענו את קולם של מי שלרוב נשארים שקופים. העבודה הזאת הובילה לדיונים פרלמנטריים והניחה את הקרקע למהלך הנוכחי.
גם משרד הרווחה הצטרף למאבק, ובשיתוף איתנו (עמותת 121 – מנוע לשינוי חברתי), הוביל קמפיין הסברה רחב שמזהיר קשישים ובני משפחותיהם מפני הסכנות. הרשות להגנת הצרכן ממשיכה לפעול בשטח, ומקודמת חקיקה להחמרת הענישה כלפי עברייני עוקץ – מהלך חיוני ליצירת הרתעה אמיתית.
צילום: Avi Ohayon / לשכת העיתונות הממשלתית, מתוך ויקימדיה קומונס, רישיון CC BY-SA 3.0
אך הצעת החוק היא רק ההתחלה. כעת האחריות היא על כולנו לוודא שהחוק ייושם כראוי. שר המשפטים יריב לוין לקח את הנושא תחת אחריותו, ועכשיו תורנו לוודא שההצהרות יהפכו למציאות בשטח.
האם קשיש שנפל קורבן לעוקץ יקבל ליווי אמיתי, או שיישאר לבד מול מערכת מסובכת? האם אישה בת 90 תצליח לבטל עסקה שנכפתה עליה, או שתישלח הביתה בטענה שאיחרה את המועד? אלו שאלות שצריך לתת להן מענה מיידי.
החוק חייב להיות מלווה בתקנות ברורות, במערכות פשוטות, בטלפונים שמישהו באמת עונה להם, ובצוותים מקצועיים ומסורים. בלי טפסים אינסופיים ובלי להקשות על הקשישים לעבור בין עשרה מוקדים.
ההצלחה תלויה לא רק בממשלה, אלא גם בעמותות, בעובדים סוציאליים, בתקשורת, ובכל אחד ואחת מאיתנו. אם נצליח להפוך את החוק לכלי אמיתי – נבטיח לקשישים בישראל לא רק הגנה משפטית, אלא גם תחושת ביטחון, כבוד ושייכות. נוכל לומר להם בצורה הכי ברורה: אתם לא לבד.
אנחנו נמשיך לעקוב, כי לצערי, לעיתים קרובות הדיבורים אינם מתורגמים למעשים. הפעם, אני מקווה שההתחלה הזו תוביל לשינוי אמיתי.
בהצלחה לשר יריב לוין – ולכולנו במשימה החשובה הזו.